Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Αναζήτηση
 
 

Αποτελέσματα Αναζήτησης
 


Rechercher Σύνθετη Αναζήτηση

Πρόσφατα Θέματα
Δημόσια συζήτηση
Affiliates
free forum

Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

Δημόσια συζήτηση
Παρόντες χρήστες
1 χρήστης είναι συνδεδεμένος αυτήν την στιγμή:: 0 μέλη, 0 μη ορατοί και 1 επισκέπτης

Κανένας

[ Δες όλη τη λίστα ]


Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 15, στις Σαβ Απρ 20, 2024 5:52 am
MAΖΙ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
widgeo.net

ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ>ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 3

Πήγαινε κάτω

ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ>ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 3 Empty ΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ>ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ 3

Δημοσίευση  Admin Κυρ Αυγ 22, 2010 4:02 pm


http://www.hadjimichalis.gr/nomothesia_ellinik_astikos.asp

Άρθρο 1616
Πώς συγκαλείται
Το συγγενικό συμβούλιο συγκαλείται από τον ειρηνοδίκη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από αίτηση των συγγενών ή του εισαγγελέα, και βρίσκεται σε απαρτία, αν, εκτός από τον ειρηνοδίκη, παρευρεθούν και τέσσερα από τα μέλη που προσκλήθηκαν. Η δαπάνη βαρύνει την περιουσία του ανηλίκου.
Άρθρο 1617
Αναγγελία ότι υπάρχουν ανήλικοι
Αν, όταν πεθάνει ο γονέας, υπάρχουν στην οικογένεια ανήλικα τέκνα, η αρχή που συνέταξε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου έχει υποχρέωση να το αναγγείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στον ειρηνοδίκη. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο εφημέριος της ενορίας.
Άρθρο 1618
Πώς καταρτίζονται οι αποφάσεις
Οι αποφάσεις του συγγενικού συμβουλίου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του ειρηνοδίκη. Αν σχηματιστούν περισσότερες από δύο γνώμες, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της πολιτικής δικονομίας που διέπουν τον καταρτισμό των αποφάσεων των πολυμελών δικαστηρίων.
Οι γνώμες πρέπει να είναι αιτιολογημένες, και ιδιαίτερα αιτιολογημένη η γνώμη του ειρηνοδίκη. Ο ειρηνοδίκης έχει υποχρέωση για το σκοπό αυτό να συγκεντρώσει κάθε χρήσιμη πληροφορία από αρμόδιες αρχές ή από ιδιώτες.
Άρθρο 1619
Τα μέλη του συγγενικού συμβουλίου προσέρχονται στη συνεδρίαση με δικά τους έξοδα, και για κάθε απουσία τους χωρίς νόμιμο κώλυμα ο ειρηνοδίκης τους επιβάλλει ανέκκλητα πενήντα έως χίλιες δραχμές πρόστιμο.
Άρθρο 1620
Ευθύνη των μελών
Για κάθε παράβαση των καθηκόντων τους από δόλο ή από αμέλεια τα μέλη του συγγενικού συμβουλίου έχουν υποχρέωση να αποζημιώσουν τον ανήλικο.
Άρθρο 1621
Άτακτες αποφάσεις
Κάθε απόφαση του συγγενικού συμβουλίου που έχει ληφθεί κατά παράβαση των άρθρων 1612 έως 1616 μπορεί να κηρυχθεί άκυρη από το δικαστήριο, αν το επιβάλλει το συμφέρον του ανηλίκου.
Άρθρο 1622
Λόγοι ανικανότητας για την ανάληψη επιτροπείας
Ανίκανοι να αναλάβουν ή να εξακολουθήσουν επιτροπεία είναι: 1. οι ανήλικοι. 2. οι δικαστικώς απαγορευμένοι και αυτοί που έχουν δικαστικό αντιλήπτορα. 3. όσοι έχουν πτωχεύσει και δεν έχουν αποκατασταθεί. 4. ... 5. οι κληρικοί κάθε βαθμού, εκτός για τους δικούς τους κατιόντες. 6. οι αλλοδαποί, για ανήλικο ημεδαπό. 7. αυτοί που έχουν δίκες με τον ανήλικο, είτε οι ίδιοι είτε οι ανιόντες τους ή οι κατιόντες ή ο σύζυγός τους. 8. αυτοί που καταδικάστηκαν για κακούργημα, καθώς και αυτοί που καταδικάστηκαν για πλημμέλημα που προξενεί στο δράστη ατιμωτικό όνειδος. 9. αυτοί που είναι ομολογουμένως κακής διαγωγής, και αυτοί που διώχθηκαν από διαχείριση, για απιστία ή ως σφετεριστές. 10. αυτοί που αποκλείστηκαν από την επιτροπεία με διάταξη τελευταίας βούλησης του κατά το άρθρο 1599 γονέα του ανηλίκου.
[Η περιπτ. 4 καταργήθηκε με το άρθρο 2 § 2 ν. 3192/1955.]
Άρθρο 1623
Λόγοι για την παύση του επιτρόπου
Αν ο λόγος της ανικανότητας παρουσιαστεί αφού αρχίσει η επιτροπεία, στις περιπτώσεις 2, 3, 5 και 8 του προηγούμενου άρθρου, ο επίτροπος παύεται αυτοδικαίως. Σε κάθε άλλη περίπτωση η παύση απαγγέλλεται από το δικαστήριο ύστερα από αίτηση του παρεπιτρόπου ή συγγενών εξ αίματος του ανηλίκου ως και τον τέταρτο βαθμό, ή του εισαγγελέα, και αφού προηγουμένως γνωμοδοτήσει το συγγενικό συμβούλιο.
Άρθρο 1624
Το δικαστήριο, αφού γνωμοδοτήσει το συγγενικό συμβούλιο, μπορεί να πάψει τον επίτροπο, αν η συνέχιση της διεξαγωγής της επιτροπείας απ' αυτόν θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του ανηλίκου, ιδίως αν η διαγωγή του αντιβαίνει στα καθήκοντά του.
Άρθρο 1625
Λόγοι απαλλαγής του επιτρόπου
Απαλλάσσονται από την επιτροπεία: 1. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 2. οι υπουργοί, τα μέλη του νομοθετικού σώματος, οι νομάρχες, οι εισαγγελείς και οι αντεισαγγελείς. 3. όσοι εργάζονται μόνιμα στο εξωτερικό. 4. όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.
[Το άρθρο 1625 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1329.]
Άρθρο 1626
Αν ο λόγος απαλλαγής παρουσιαστεί αφού αρχίσει η επιτροπεία, ο επίτροπος έχει δικαίωμα να παραιτηθεί απ' αυτήν.
Η αίτηση για απαλλαγή ή παραίτηση υποβάλλεται στο δικαστήριο μέσα σε ένα μήνα αφότου εκείνος που την υποβάλλει έμαθε πως καλείται στην επιτροπεία ή αφότου παρουσιάστηκε ο λόγος της απαλλαγής.
Άρθρο 1627
Μπορεί να απαλλαγεί από την επιτροπεία ή από τη συνέχισή της: 1. όποιος δεν είναι συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον ανήλικο, εφόσον υπάρχει στον τόπο της κατοικίας του ανηλίκου συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ικανός να είναι επίτροπος. 2. όποιος συμπλήρωσε το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του. 3. όποιος πάσχει από χρόνια βαριά ασθένεια. 4. ο γονέας τεσσάρων τέκνων που βρίσκονται στη ζωή ή που πέθαναν ενώ υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις. 5. όποιος έχει αναλάβει δύο επιτροπείες ή, εφόσον είναι σύζυγος ή γονέας, και μία μόνο. 6. όποιος εργάζεται μόνιμα μακριά από την κατοικία του ανηλίκου και απ' αυτό το λόγο γίνεται δύσκολη η εκπλήρωση του έργου του ως επιτρόπου.
Σχετικά με την αίτηση της απαλλαγής εφαρμόζεται η δεύτερη παράγραφος του προηγούμενου άρθρου.
[Το άρθρο 1627 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1329.]
Άρθρο 1628
[Καταργήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 1329.]
Άρθρο 1629
Η επιμέλεια του ανηλίκου
Η επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου ανήκει στον επίτροπο. Ο γονέας μπορεί να ορίσει διαφορετικά, σύμφωνα με τα άρθρα 1599 και 1600, αναλόγως εφαρμοζόμενα. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να αναθέσει την επιμέλεια σε τρίτο, μετά γνωμοδότηση του συγγενικού συμβουλίου, αν αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου.
[Το άρθρο 1629 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1329.]
Άρθρο 1630
Η επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου περιλαμβάνει τα οριζόμενα στο άρθρο 1518.
Ο επίτροπος και ο παρεπίτροπος που δεν έχουν την επιμέλεια του τέκνου, καθώς συγγενής εξ αίματος έως τον τέταρτο βαθμό, οφείλουν να επαγρυπνούν για την ανατροφή του ανηλίκου και να αναφέρονται, αν χρειάζεται, στο συγγενικό συμβούλιο ή στο δικαστήριο.
[Το άρθρο 1630 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1329.]
Άρθρο 1631
Εκπροσώπηση του ανηλίκου
Ο επίτροπος αντιπροσωπεύει τον ανήλικο σε κάθε δικαιοπραξία που αφορά την προσωπική του κατάσταση ή την περιουσία του.
Άρθρο 1632
Περίπτωση εδικής διαχείρισης
Οι διατάξεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 1521 και του άρθρου
1522 εφαρμόζονται αναλόγως και όταν σε διαθήκη ή δωρεά προβλέπεται αποκλεισμός της διοίκησης του επιτρόπου.
[Το άρθρο 1632 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1329.]
Άρθρο 1633
[Καταργήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 1329.]
Άρθρο 1634
Ευθύνη του επιτρόπου
Ο επίτροπος ευθύνεται για κάθε ζημία του ανηλίκου από πταίσμα του κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Το ίδιο ισχύει και για τον παρεπίτροπο.
Άρθρο 1635
Έναρξη της επιτροπείας
Ο επίτροπος οφείλει να αναλάβει τα έργα του μόλις έμαθε ότι καλείται στην επιτροπεία. Δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη της επιτροπείας όταν προτείνει λόγο απαλλαγής του, εκτός αν η αίτηση απαλλαγής γίνει δεκτή από το δικαστήριο.
Άρθρο 1636
Τα πρώτα έργα του επιτρόπου
Ο επίτροπος, αναλαμβάνοντας την επιτροπεία, μπορεί, αφού γνωμοδοτήσει το συγγενικό συμβούλιο και αποφασίσει το δικαστήριο, να υποχρεωθεί να δώσει ασφάλεια. Η απόφαση ορίζει το είδος και το ποσόν της ασφάλειας και μπορεί να τροποποιηθεί όσο διαρκεί η επιτροπεία. Αν ο επίτροπος αρνείται ή αδυνατεί να δώσει την ασφάλεια, αντικαθίσταται.
Άρθρο 1637
Ο επίτροπος έχει υποχρέωση να συντάξει, με την παρουσία και του παρεπιτρόπου, απογραφή της περιουσίας που υπάρχει ή που περιέχεται στον ανήλικο αργότερα και που υπάγεται στη διοίκηση του επιτρόπου.
Άρθρο 1638
Κατά την έναρξη της επιτροπείας ο επίτροπος οφείλει να προκαλέσει απόφαση του συγγενικού συμβουλίου, που να ορίζει κατά προσέγγιση την ετήσια δαπάνη για την επιμέλεια του προσώπου και της περιουσίας του ανηλίκου.
Άρθρο 1639
Μετρητά χρήματα του ανηλίκου
Αν στην περιουσία του ανηλίκου υπάρχουν ή περιέλθουν όσο διαρκεί η επιτροπεία μετρητά χρήματα, ο επίτροπος έχει υποχρέωση, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να χρησιμοποιήσει παραγωγικά ή να τοποθετήσει κατά τρόπο επωφελή το ποσόν που απομένει μετά την αφαίρεση της ετήσιας δαπάνης. Αν το ποσόν αυτό ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες δραχμές, το δικαστήριο, αφού γνωμοδοτήσει το συγγενικό συμβούλιο, προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο το ποσόν θα τοποθετηθεί κατά τρόπο επωφελή.
Άρθρο 1640
Ο επίτροπος έχει πάντως υποχρέωση, εωσότου γίνει η επωφελής τοποθέτηση, να καταθέσει έντοκα στο όνομα του ανηλίκου κάθε χρηματικό ποσόν σε ασφαλή τράπεζα ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Άρθρο 1641
Τίτλοι και πολύτιμα αντικείμενα
Ο επίτροπος οφείλει να καταθέσει στο όνομα του ανηλίκου, σε ασφαλή τράπεζα ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, τα δημόσια χρεόγραφα, τις ομολογίες ή τις μετοχές ανώνυμων εταιριών ή τα πολύτιμα αντικείμενα που υπάρχουν στην περιουσία του ανηλίκου. Η εκποίησή τους γίνεται μόνο ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση του συγγενικού συμβουλίου.
Άρθρο 1642
Διαχειριστική εξουσία του επιτρόπου
Ο επίτροπος, όπου ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, ενεργεί ως προς την περιουσία του ανηλίκου κάθε πράξη τακτικής διαχείρισης, μεταξύ άλλων και πληρωμή χρεών του και είσπραξη απαιτήσεων.
Άρθρο 1643
Δωρεές
Ο επίτροπος δεν μπορεί να κάνει δωρεές από την περιουσία του ανηλίκου. Εξαιρούνται οι δωρεές που επιβάλλονται από ιδιαίτερο ηθικό καθήκον ή από λόγους ευπρέπειας.
Άρθρο 1644
Απόκτηση από τη διαχειριζόμενη περιουσία
Ο επίτροπος και ο παρεπίτροπος μπορούν, σε περίπτωση εκούσιας ή αναγκαστικής πώλησης, να αγοράσουν κινητά ή ακίνητα του ανηλίκου μόνο αν είναι συγκύριοι στο πράγμα που πωλείται.
Άρθρο 1645
Ο επίτροπος και ο παρεπίτροπος δεν μπορούν να αποκτήσουν με εκχώρηση, εναντίον εκείνου που βρίσκεται ή βρέθηκε υπό την επιτροπεία τους, απαίτηση προγενέστερη από την ενηλικίωση.
Άρθρο 1646
Ιδιόχρηση χρημάτων του ανηλίκου
Ο επίτροπος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί για δικό του λογαριασμό περιουσία του ανηλίκου και ιδίως μετρητά χρήματά του.
Άρθρο 1647
Πράξεις που υπάγονται σε διατυπώσεις
Ο επίτροπος, χωρίς άδεια του δικαστηρίου, ύστερα από γνωμοδότηση του συγγενικού συμβουλίου, δεν μπορεί στο όνομα του ανηλίκου: 1. να εκποιήσει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ξένο ακίνητο. 2. να εκχωρήσει απαίτηση που έχει αντικείμενο τη μεταβίβαση στον ανήλικο ακινήτου ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο. 3. να διαθέσει την περιουσία του ανηλίκου συνολικά ή κατά μέρος της. 4. να δανειστεί για τον ανήλικο. 5. να αποδεχτεί ή αποποιηθεί κληροδοσία που περιέχεται σ' αυτόν. 6. να αποδεχτεί κληροδοσία ή δωρεά που συνεπάγεται βάρη. 7. να συνομολογεί εξώδικη διανομή.
[Το αρ. 7 προστέθηκε με το άρθρ. 57 § 5 ΕισΝΚΠολΔ.]
Άρθρο 1648
Ο επίτροπος, χωρίς άδεια του δικαστηρίου, ύστερα από γνωμοδότηση του συγγενικού συμβουλίου, δεν μπορεί στο όνομα του ανηλίκου: 1. να εκμισθώσει ακίνητο του ανηλίκου, αστικό για περισσότερα από τρία χρόνια ή αγροτικό για περισσότερα από πέντε χρόνια ή κάθε είδους ακίνητο για χρονικό διάστημα πέρα από την ανηλικότητα. το ίδιο ισχύει και για την επίμορτη αγροληψία. 2. να μισθώσει ακίνητο στο όνομα του ανηλίκου για περισσότερα από τρία χρόνια. 3. να συνάψει συμβιβασμό ή συνυποσχετικό για αντικείμενο αξίας ανώτερης από πενήντα χιλιάδες δραχμές. 4. να αναδεχτεί ξένη υποχρέωση και ιδίως να δώσει εγγύηση. 5. να εκποιήσει εμπορική η βιομηχανική επιχείρηση που περιήλθε στον ανήλικο, να παραιτηθεί από ασφάλεια για απαίτηση του ανηλίκου ή να ελαττώσει μια τέτοια ασφάλεια. 7. να συνάψει σύμβαση εργασίας στο όνομα του ανηλίκου ως εργαζομένου για περισσότερα από δύο χρόνια.
Άρθρο 1649
Στις περιπτώσεις των δύο προηγούμενων άρθρων η άδεια του δικαστηρίου παρέχεται μόνο σε περίπτωση αναπόφευκτης ανάγκης ή φανερής ωφέλειας. Όταν πρόκειται για εκποίηση, η απόφαση ορίζει αν θα γίνει με πλειστηριασμό ή με συμφωνία.
Άρθρο 1650
Αποδοχή κληρονομίας
Η διάταξη του άρθρου 1527 εφαρμόζεται αναλόγως και στην περίπτωση ανηλίκου που τελεί υπό επιτροπεία.
[Το άρθρο 1650 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1329.]
Άρθρο 1651
Έγερση αγωγών
Ο επίτροπος δεν μπορεί χωρίς απόφαση του συγγενικού συμβουλίου να εγείρει εμπράγματη αγωγή για ακίνητο ή άλλη αγωγή για αντικείμενο που ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες δραχμές ή αγωγή που αφορά την προσωπική κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για την αγωγή του ανηλίκου για διανομή κοινού πράγματος. Η έλλειψη εξετάζεται από το δικαστήριο και αυτεπαγγέλτως.
Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται και για την παραίτηση από αγωγή που έχει εγερθεί.
Άρθρο 1652
Άκυρες πράξεις
Κάθε πράξη του επιτρόπου που επιχειρήθηκε χωρίς τις διατυπώσεις που τάσσει ο νόμος υπέρ του ανηλίκου είναι άκυρη. Την ακυρότητα προτείνει μόνο ο επίτροπος, ο ανήλικος και οι καθολικοί ή οι ειδικοί διάδοχοι του ανηλίκου.
Άρθρο 1653
Ο γονέας του ανηλίκου έχει δικαίωμα 5να απαλλάξει τον επίτροπο που διόρισε με διάταξη τελευταίας βούλησης από τη διατύπωση του άρθρου 1641, καθώς και να τον απαλλάξει από την υποχρέωση να λογοδοτεί κάθε χρόνο. Το δικαστήριο μπορεί να θεωρήσει ανίσχυρη αυτή τη διάταξη του γονέα, αν είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του ανηλίκου.
Άρθρο 1654
Δαπάνες της επιτροπείας
Ο επίτροπος έχει δικαίωμα να απαιτήσει, κατά τις διατάξεις της εντολής, κάθε δαπάνη που είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή της επιτροπείας.
Άρθρο 1655
Η επιτροπεία άμισθη και υποχρεωτική
Το λειτούργημα του επιτρόπου είναι υποχρεωτικό και άμισθο. Το δικαστήριο μπορεί, κατά τις περιστάσεις, αν το ζητήσει ο επίτροπος, να ορίσει αμοιβή του ανάλογη με την περιουσία που διαχειρίζεται και τους κόπους του.
Άρθρο 1656
Απόδοση περιουσίας και λογοδοσία
Ο επίτροπος μετά το τέλος της επιτροπείας έχει υποχρέωση να παραδώσει την περιουσία που διοίκησε και να λογοδοτήσει για την όλη διοίκησή του.
Άρθρο 1657
Ο επίτροπος έχει υποχρέωση και όσο διαρκεί η επιτροπεία να δίνει κάθε χρόνο λόγο στο συγγενικό συμβούλιο, εμπρός στον παρεπίτροπο, σχετικά με τη διαχείρισή του.
Άρθρο 1658
Κάθε δικαιοπραξία μεταξύ επιτρόπου και ανηλίκου που ενηλικιώθηκε, εφόσον υποχρεώνει οπωσδήποτε τον ανήλικο ή ελαττώνει τις εγγυήσεις που ορίζει ο νόμος για εξασφάλισή του, είναι άκυρη εφόσον δεν προηγήθηκε, δέκα τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικαιοπραξία, γραπτή λογοδοσία για τη διαχείριση του επιτρόπου.
Άρθρο 1659
Παραγραφή
Κάθε αγωγή κατά του επιτρόπου σχετική με τη διοίκησή του, παραγράφεται δέκα χρόνια μετά την ενηλικίωση ή το θάνατο του ανηλίκου. Από την παραγραφή αυτή εξαιρείται το κατάλοιπο από τη λογοδοσία.
Άρθρο 1660
Πράξεις του επιτρόπου μετά τη λήξη της επιτροπείας
Ο επίτροπος έχει και μετά τη λήξη της επιτροπείας δικαίωμα να εξακολουθήσει πράξεις που ανάγονται στην επιμέλεια του προσώπου ή της περιουσίας του ανηλίκου, ωσότου πληροφορηθεί τη λήξη. Αλλά οι τρίτοι δεν έχουν δικαίωμα να επικαλεστούν αυτό το δικαίωμα του επιτρόπου, αν γνώριζαν ή έπρεπε να γνωρίζουν τη λήξη της επιτροπείας.
Άρθρο 1661
Αν η επιτροπεία έληξε με το θάνατο του ανηλίκου, ο επίτροπος έχει υποχρέωση να φροντίζει τις υποθέσεις που δεν επιδέχονται αναβολή, ωσότου μπορέσουν να μεριμνήσουν οι κληρονόμοι.
Άρθρο 1662
[Καταργήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 1329.]
Άρθρο 1663
[Καταργήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 1329.]
Άρθρο 1664
[Καταργήθηκε με το άρθρο 20 του ν. 1329.]
Άρθρο 1665
Επιτροπεία τέκνων χωρίς γάμο των γονέων τους
Οι διατάξεις για την επιτροπεία ανηλίκων εφαρμόζονται και στην επιτροπεία των ανηλίκων τέκνων που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους. Καθήκοντα συγγενικού συμβουλίου εκτελεί ο ειρηνοδίκης.
[Το άρθρο 1665 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 19 του ν. 1329.]
ΔΕΚΑΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
(Το δέκατο πέμπτο κεφάλαιο (άρθρα 1666 μέχρι 1685) καταργήθηκε με το άρθρο 21 του ν.1329/1983)
 
ΔΕΚΑΤΟ ΕΚΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ
Άρθρο 1686
Περιπτώσεις απαγόρευσης
Σε δικαστική απαγόρευση υποβάλλεται: 1. όποιος αδυνατεί να φροντίζει τον εαυτό του ή την περιουσία του επειδή πάσχει από μόνιμη πνευματική ασθένεια που αποκλείει τη χρήση του λογικού. 2. όποιος αδυνατεί να φροντίζει τον εαυτό του ή την περιουσία του επειδή πάσχει από σωματική αναπηρία, ιδίως επειδή έχει γεννηθεί κουφός ή τυφλός ή άλαλος.
Άρθρο 1687
Ο ανήλικος που βρίσκεται ήδη υπό γονική μέριμνα ή επιτροπεία μπορεί να τεθεί σε απαγόρευση, αν συντρέχουν οι όροι της, εφόσον επιβάλλεται από το συμφέρον του.
[Το άρθρο 1687 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 1329.]
Άρθρο 1688
Διαδικασία της απαγόρευσης
Η απαγόρευση κηρύσσεται με απόφαση του δικαστηρίου, ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε συγγενούς ή του συζύγου αυτού που πάσχει, του επιτρόπου ή κηδεμόνα του ή του εισαγγελέα.
Άρθρο 1689
Η αίτηση απαγόρευσης πρέπει να συνοδεύεται από γνωμοδότηση του συγγενικού συμβουλίου σχετικά με την ανάγκη της απαγόρευσης.
Άρθρο 1690
Το συγγενικό συμβούλιο συγκροτείται όπως και για τον ανήλικο που επιτροπεύεται. Ο σύζυγος αυτού που πρέπει να απαγορευθεί και αυτός που ζητεί την απαγόρευση προσκαλούνται στο συμβούλιο να δώσουν πληροφορίες σχετικά με αυτόν που πρέπει να απαγορευθεί, αλλά δεν μετέχουν στη διάσκεψη ούτε γνωμοδοτούν.
Άρθρο 1691
Κατάσταση διφορούμενων φρενών
Αν η πνευματική ασθένεια δεν αποκλείει εντελώς τη χρήση του λογικού και υπάρχει κατάσταση διφορούμενων φρενών, το δικαστήριο, αντί για απαγόρευση διορίζει δικαστικό αντιλήπτορα. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σωματικής αναπηρίας, αν δεν προκαλεί απόλυτη αδυναμία του αναπήρου να φροντίζει τον εαυτό του και τις υποθέσεις του.
Άρθρο 1692
Προσωρινός διαχειριστής
Το δικαστήριο μπορεί να διορίσει προσωρινό διαχειριστή σε κάθε στάση της διαδικασίας για την απαγόρευση. Η εξουσία του περιλαμβάνει κάθε συντηρητικό μέτρο για την περιουσία και για το πρόσωπο αυτού που πρέπει να απαγορευθεί.
Άρθρο 1693
Αποτελέσματα της απαγόρευσης
Ο απαγορευμένος είναι ανίκανος για δικαιοπραξία αφότου δημοσιευτεί η απόφαση για την απαγόρευση.
Άρθρο 1694
Αφότου γίνει τελεσίδικη η απόφαση για την απαγόρευση, ο απαγορευμένος επιτροπεύεται. Ο επίτροπος και ο παρεπίτροπος διορίζονται κατά τις διατάξεις για τη δοτή επιτροπεία των ανηλίκων.
Άρθρο 1695
Πράξεις εκείνου που πέθανε φρενοβλαβής
Οι κληρονόμοι προσώπου που πέθανε μπορούν να προσβάλουν για φρενοβλάβεια τις μη χαριστικές δικαιοπραξίες που έγιναν απ' αυτόν ή προς αυτόν: 1. όταν η απαγόρευση απαγγέλθηκε ή προκλήθηκε όσο αυτός ζούσε. 2. όταν η δικαιοπραξία επιχειρήθηκε τον καιρό που θεραπευόταν σε φρενοκομείο. 3. όταν η απόδειξη της φρενοβλάβειας προκύπτει από την ίδια τη δικαιοπραξία που προσβάλλεται.
Άρθρο 1696
Επιτροπεία από το νόμο
Η επιτροπεία του έγγαμου απαγορευμένου επάγεται αυτοδικαίως στο σύζυγό του, εκτός αν, με αίτηση του απαγορευμένου ή όποιου έχει έννομο συμφέρον, το δικαστήριο κρίνει ότι το συμφέρον του απαγορευμένου επιβάλλει διαφορετική λύση.
[Το άρθρο 1969 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 22 του ν. 1329.]
Άρθρο 1697
Παροχές σε τέκνο
Ο επίτροπος του απαγορευμένου μπορεί, με γνωμοδότηση του συγγενικού συμβουλίου και άδεια του δικαστηρίου, να προβεί σε παροχές προς τέκνο του απαγορευμένου, σύμφωνα με το άρθρο 1509.
[Το άρθρο 1697 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρ ο 22 του ν. 1329.]
Άρθρο 1698
Οι διατάξεις για την επιτροπεία των ανηλίκων εφαρμόζονται και στην επιτροπεία των απαγορευμένων, σε όσες περιπτώσεις δεν ορίζεται διαφορετικά.
Άρθρο 1699
Άρση της απαγόρευσης
Αν έλειψαν οι λόγοι που την προκάλεσαν, η απαγόρευση αίρεται με απόφαση του δικαστηρίου κατά τη διαδικασία που είχε απαγγελθεί.
Άρθρο 1700
Νόμιμη απαγόρευση
Όποιος καταδικάστηκε για κακούργημα βρίσκεται σε νόμιμη απαγόρευση αφότου η απόφαση γίνει τελεσίδικη και όσο διαρκεί η ποινή.
Οι διατάξεις των άρθρων 1694 και 1695 έως 1698 εφαρμόζονται και στη νόμιμη απαγόρευση. Αφότου η απόφαση γίνει τελεσίδικη ο απαγορευμένος είναι ανίκανος για δικαιοπραξία.
ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΠΟΝΤΩΝ
Άρθρο 1701
Περιπτώσεις
Αν ενήλικος απουσιάζει και είναι άγνωστη η διαμονή του, εφόσον η περιουσία του έχει ανάγκη από επιμέλεια, το δικαστήριο διορίζει επίτροπο για τη διοίκηση της περιουσίας του. Το ίδιο ισχύει και αν είναι γνωστή η διαμονή εκείνου που απουσιάζει, εμποδίζεται όμως η επιστροφή του και η φροντίδα της περιουσίας του.
Αν αυτός που απουσιάζει έχει αντιπρόσωπο, επίτροπος διορίζεται μόνο αν οι περιστάσεις επιβάλλουν να ανακληθεί η εξουσία του αντιπροσώπου.
Άρθρο 1702
Το δικαστήριο μπορεί να διορίσει και για ειδική μόνο υπόθεση επίτροπο για τον απόντα.
Άρθρο 1703
Άρση της επιτροπείας
Η επιτροπεία εκείνου που απουσιάζει αίρεται από το δικαστήριο κατά την ίδια διαδικασία: 1. αν έλειψαν οι λόγοι που την προκάλεσαν. 2. αν αυτός που απουσιάζει πέθανε.
Η επιτροπεία εκείνου που απουσιάζει αίρεται αυτοδικαίως αν κηρύχθηκε άφαντος.
Άρθρο 1704
Στην επιτροπεία απόντων εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις για την επιτροπεία των ανηλίκων.
ΔΕΚΑΤΟ ΟΓΔΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ
Άρθρο 1705
Ποιοι υποβάλλονται σε δικαστική αντίληψη
Σε δικαστική αντίληψη υποβάλλεται: 1. όποιος είναι σε κατάσταση διφορούμενων εξαιτίας πνευματικής ασθένειας που δεν αποκλείει εντελώς τη χρήση του λογικού. 2. όποιος βρίσκεται σε μερική αδυναμία να φροντίσει τον εαυτό του και τις υποθέσεις του εξαιτίας σωματικής αναπηρίας του, ιδίως επειδή είναι κουφός ή τυφλός ή άλαλος. 3, όποιος από ασωτία εκθέτει στον κίνδυνο στέρησης τον εαυτό του ή των οικογένειά του. 4. όποιος από συνήθεια μέθης ή τοξικομανία αδυνατεί να φροντίσει τις υποθέσεις του ή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια άλλων.
Άρθρο 1706
Διαδικασία
Στην αίτηση για δικαστική αντίληψη και στην διαδικασία της εφαρμόζονται οι διατάξεις για τη δικαστική απαγόρευση. Το ίδιο ισχύει και για την άρση της δικαστικής αντίληψης.
Άρθρο 1707
Πράξεις με τη συναίνεση του αντιλήπτορα
Εκείνος που βρίσκεται σε δικαστική αντίληψη δεν μπορεί, χωρίς τη συναίνεση του αντιλήπτορα: 1. να παρίσταται σε δικαστήριο. 2. να εισπράττει και να παρέχει εξόφληση. 3. να δανείζεται. 4. να εκποιεί ακίνητό του ή εμπράγματο δικαίωμά του σε ξένο ακίνητο. 5. να εκποιεί δημόσια χρεόγραφα ή μετοχές ή ομολογίες ανώνυμων εταιριών. 6. να συνάπτει συμβιβασμό ή συνυποσχετικό. 7. να αναδέχεται ξένη υποχρέωση και ιδίως να δίνει εγγύηση. 8. να αποδέχεται ή να αποποιείται κληρονομία ή να αποποιείται κληροδοσία ή να αποδέχεται κληροδοσία ή δωρεά που συνεπάγεται βάρη. Η απόδοση της κληρονομίας γίνεται πάντα με το ευεργέτημα της απογραφής.
Άρθρο 1708
Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να συναινέσει ο αντιλήπτορας, η συναίνεσή του παρέχεται μόνο πριν από την επιχείρηση ή κατά την επιχείρηση της πράξης.
Αν ο αντιλήπτορας αρνείται να συναινέσει, αποφασίζει το δικαστήριο, ύστερα από αίτηση αυτού που βρίσκεται υπό δικαστική αντίληψη.
Άρθρο 1709
Άκυρες πράξεις
Είναι άκυρες οι πράξεις αυτού που βρίσκεται υπό δικαστική αντίληψη για τις οποίες ο νόμος απαιτεί τη συναίνεση του αντιλήπτορα, αν επιχειρήθηκαν χωρίς αυτήν. Την ακυρότητα προτείνει μόνο ο αντιλήπτορας, αυτός που βρίσκεται υπό δικαστική αντίληψη και οι καθολικοί και οι ειδικοί διάδοχοί του.
 
Admin
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 45
Ημερομηνία εγγραφής : 16/07/2010
Τόπος : Βορεια Ευρωπη

https://greecetogreeks.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης